הסכנה להתמכר להימורים חוצה גבולות ומגזרים. יש כאלו שאצלם ההתמכרות היא ניסיון לגשר על חסכים כלכליים ורגשיים בילדות. יש כאלו שמעולם לא חסר להם כסף, אך עבורם ההימורים הם דרך לשבור את השגרה ולחפש ריגושים עם סיכון גבוה.
בעוד שהימורים נפוצים בתרבויות שונות, היהדות מציבה גישה ברורה בנושא. האם הם מותרים על פי ההלכה?
הימורים על פי האשכנזים
הגמרא (מסכת סנהדרין כ"ד) מכנה את המהמרים "מפריחי יונים" ו"משחקים בקובייה". הם אינם נחשבים לאמינים ולכן פסולים לעדות.
מי שמהמר (לא משנה אם מדובר במפסיד או במנצח) חוטא בגזל מכיוון שהוא לא מתכוון לתת את כספו לצד השני בלב שלם. האסמכתא שלו אינה אמיתית.
נוסף על כך, מהמרים אינם עוסקים בעבודה יצרנית ואינם תורמים לכלכלה… לכן הגמרא מחמירה במיוחד עם מי שהימורים זו צורת הפרנסה העיקרית שלו.
מנגד, יש גם פסיקה מקלה יותר של הרמ"א (רבי משה איסרליש). לפי הרמ"א, כאשר הסיכון שנלקח בהימורים הוא ריאלי, ההימורים מותרים. לדוגמה, כאשר כל המשתתפים מניחים את כספם מראש, ואין מדובר בסכומים גבוהים.
החמרה אצל הספרדים
הרב עובדיה יוסף, מגדולי פוסקי ההלכה הספרדיים, אוסר גם על הימורי פיס, בשל עקרון האסמכתא והחשש לגזל. לפיכך, בעולם הספרדי האיסור על הימורים הוא כמעט גורף.
משחקי מזל שאינם על כסף
עוד מצב שהיהדות דנה בה מתרחש כאשר מדובר במשחקים שיש בהם אלמנט של הימורים, אבל לא מועבר בהם כסף בין המשתתפים, אלא לצד שלישי כמו עמותה המארגנת כספים וגובה דמי השתתפות.
גם כאן יש הבדל בין האשכנזים שמסתמכים על הרמ"א ובין הספרדים. הרמ"א מתיר זאת ואילו הרב יוסף אוסר זאת. על פי דעתו, יש כאן עדיין עידוד להימורים.
הימורים מול גויים
ישנם פוסקים מקלים שמפרידים בין הימורים שבין שני יהודים ובין הימורים שבין גוי ליהודי מכיוון שדיני האסמכתא אינם חלים על הגוי. הוא יכול למסור את כספו בלב שלם במקרה ויפסיד.
לעומת זאת, המחמירים רואים בהימורים מול גויים איסור של חיקויי מנהגי גויים. המקור לאיסור זה נמצא כבר בתורה. הדבר נכון גם אם מדובר בהימורים מאורגנים שהם חוקיים בארץ (לוטו, טוטו וכדומה).
הסכנות הנוספות שבהימורים
מלבד האיסורים שבמקורות, מרבים הרבנים שנשאלים על הימורים אוסרים עליהם מכל ומכול בשל ההשפעה השלילית שיכולה להיות להם בכל מה שקשור לתא המשפחתי. נערים צעירים גם הם מועדים לפורענות מכיוון שכושר השיפוט שלהם ואופן קבלת ההחלטות עדיין אינם כשל אדם מבוגר.
לסיכום
באופן כללי, מרבית הפוסקים ביהדות אוסרים על הימורים. גם כאשר הדבר מותר על פי חלק מהפוסקים, מדובר לרוב על משחקים שאינם משוחקים על כסף או כאשר מדובר על סכומים קטנים ואין למהמרים ציפיות לא ריאליות להתעשר או חשש לאבד את מיטב כספם.
סובל מבעיית הימורים? חושש שההימורים תופסים חלק גדול יותר ויותר מחייך? בבית עזרא פיתחנו תוכנית גמילה מיוחדת שמתבססת על שיטת 12 הצעדים (תוכנית שמצליחה בכל העולם כבר מעל ל90 שנה).
צור איתנו קשר וצא לדרך חדשה!