כדי להצליח לדבר עם אדם שמתמודד עם התמכרות, צריך להבין לעומק עד כמה המשימה יכולה להיות מאתגרת, קודם כל עבורו – אך גם עבורכם. לדעת איך לדבר עם מכור להימורים זו מיומנות עדינה, שנרקמת לאיטה תוך כדי מסע ההחלמה שלו ותלויה לא רק במאפיינים האישיים של המכור, אלא גם במאפייני המסע עצמו, במכשולים והמהמורות שהאדם המכור עבר בדרך ובמה שעוד מחכה לו.
על מנת להצליח לייצר שיחה שוטפת עם אנשים מכורים, חשוב שתענו לעצמכם על כמה שאלות שיסייעו לכם לקבל את הכלים הנכונים לפני כל מפגש, לגייס את האמפתיה הנדרשת ולהצליח לשדר אותה בצורה הנכונה והמיטיבה, שתהפוך את התקשורת לנעימה לשני הצדדים.
1. מיהו אדם מכור?
אדם מכור אינו שולט בהתנהגות הכפייתית שלו ומכאן שאפילו אם הוא מודע להשלכות השליליות של ההתנהגות הזאת, הוא לא יכול להפסיק אותה. חשוב לזכור זאת, כיוון ששיפוטיות היא המפתח לחוסר הצלחה בשיחות עם מכור.
התלות הפסיכולוגית של המכור בחומר מסוים או בהרגל, אם זו התמכרות לאלכוהול, סמים, התמכרות להימורים או כל דבר אחר, לא באמת מאפשרת לו להבין עד הסוף את כל התמונה ולהצליח להכיל את שותפיהם לשיחה, כפי שמצופה מאנשים בדרך כלל. השאלה איך לדבר עם מכור, אם כן, מתחילה בהנמכת הציפיות לשותפות מלאה בשיחה, כמו גם בהכלת האכזבה שייתכן בהחלט שתרגישו, מכך שאינכם "מקבלים בחזרה" את אותו היחס או ההבנה שאתם מעניקים.
2. איזה תפקיד אתם ממלאים בחייו של המכור?
יש הבדל עצום באם אתם קרובי משפחה של המכור, חברים קרובים, עמיתים שלו לעבודה או שאתם נמצאים בקרבה אחרת עמו ומנסים לשוחח עמו כחלק מרצון טוב לעזור. תפקידכם בחייו של אדם שמתמודד עם התמכרות הוא גורם משפיע במיוחד, ברוב המקרים, על נכונותו להקשיב, בפרט אם הוא שרוי בתקופה קשה ומאתגרת במיוחד של חייו – לפעמים היא משפיעה לחיוב ולפעמים להפך, דווקא משתקת את הרצון שלו לשתף פעולה בשיחה.
מוטב שתהיו מוכנים לכך שאדם מכור שנמצא בשיא השלילי של החיים שלו, לא ישמח לחלוק את החוויות הקשות שהוא עובר ולפעמים יעדיף להשתתף בשיחות רק כאשר "יש לו משהו טוב להגיד", כלומר כאשר הוא יכול להביע גאווה אמיתית במעשה כלשהוא שמבחינתו ישביע את רצונכם במידה זו או אחרת, כלומר התחלה של תהליך גמילה, השתתפות בשיחות עם פסיכולוג או כל פעילות אחרת שיש בה כדי "להוכיח לכם משהו".
כדי שלא ליצור מצב שכזה, הכלל החשוב ביותר לזכור, אם רוצים לדובב אדם מכור ולהצליח לדבר איתו, הוא ששיפוטיות היא מחוץ לתחום.
3. אילו גורמים מהווים מעגל תמיכה עבור המכור?
האנשים שמשוחחים עם האדם המכור בקביעות, המהווים אוזן קשבת עבורו ומעניקים לו תמיכה, צריכים להפנים כי השיח לא תמיד ייראה אותו הדבר – וכי היציבות והבעת הדאגה שהם משדרים למכור, הם חלק חשוב בהנעה של המכור לעצם השיחה, על אחת כמה וכמה אם הוא לא נמצא בתהליך של גמילה מהימורים והחלמה ואין לו, כפי שהסברנו, "במה להתגאות".
ההנחיה העיקרית לאנשים כאלה, היא לאפשר למכור להרגיש שתומכים בו בלי שום תנאים ולכן כל מה שיגיד, יהיה לגיטימי. המכור צריך להרגיש שאיש לא חושב בעבורו, איש לא מנסה להיכנס לנעליו, ואף אחד לא מנסה לכפות עליו פתרונות שהוא לא מוכן ובשל לקראתם.
הבעת התמיכה שאינה תלויה בדבר, ההקשבה נטולת ההפרעות והענקת התקווה שדברים עשויים להשתנות – וכי אתם נמצאים שם בשבילו, לכשיהיה מוכן ללכת במסע של שינוי והחלמה, הן שיגרמו למכור לבטוח בכם מספיק בשביל ליצור תקשורת מתמשכת ביניכם ושיתוף פעולה בשיחות.
4. איך תוכלו לשמור על עצמכם במהלך השיחות?
לאנשים מכורים ולהתמכרויות שלהם, יש "מערכת יחסים" של ממש ולכן חשוב שתזכרו, שאסור לכם לגרום לו להרגיש שאתם מגיעים לשיחה בכדי להפריע ל"מערכת היחסים" הזו מלהתקיים, גם אם ברור לכם שמטרתכם היא, אכן, להוביל את המכור לתהליך של גמילה.
בהתאם לתפקידכם בחייו של המכור וליכולת האישית והמקצועית לדבר עמו, חשוב שתישמרו מפני פגיעה אישית מדבריו, או במילים אחרות – אל תיקחו ללב.
זכרו שכל עוד אינכם שותפים שווים לחלוטין לשיחה בעיני עצמכם ומבחינתכם "אתם למעלה והמכור למטה", הוא ירגיש זאת בחושיו החדים ומומלץ לגשת לכל שיחה מחדש עם כל תשומת הלב, ההכלה וההבנה ולא פחות מזה תחושת שיוויוניות אמיתית. תתפלאו, גם למכורים יהיה תמיד משהו ללמד אתכם ואתם עשויים לקבל משהו לחיים מהשיחות עמם, ממש כפי שאתם כל כך מעוניינים לתת.
5. למה חשוב לעודד גמילה במסגרת מקצועית בלבד
הצעד החשוב והחכם ביותר שתוכלו לעשות למען אדם מכור שאתם מעוניינים לדבר איתו, הוא להפנות אותו לעזרה מקצועית. ההפניה צריכה להיעשות בדרך הנכונה ובהתאם ליכולתכם לעזור. מה זה אומר? להבין אילו יכולות יש לכם ובאילו מובנים אתם עצמכם זקוקים לעזרה הנכונה, שתסייע לכם להגיש את התמיכה הרלוונטית והמקדמת למכור עצמו.
רק מומחים לתחום ההתמכרויות שיכולים לטפל בצורה שהיא נכונה מבחינה מקצועית ואסטרטגית, יידעו כיצד לנהל את תהליך ההחלמה ומכאן שגם עבורכם, הם עשויים להיות גורמים מסייעים לתקשורת השוטפת עם המכור.
6. שלושה טיפים שיכולים לעזור לכם לדבר עם אדם שמתמודד עם התמכרות
#1 הציעו אינפורמציה ולא פתרונות קסם – מכורים יודעים שכפי שההחמרה במצבם לא התרחשה ביום אחד, כך גם תהליך היציאה מההתמכרות לא יתרחש בן רגע. כשאתם מדברים עם מכור, הבהירו שאינכם מציעים לו גמילה "מעכשיו לעכשיו" אלא שקודם כל אתם נמצאים שם בשבילו, מתוך רצון פשוט להיות שם.
#2 התמקדו באמפתיה ולא בהזדהות – אפילו אם אתם עצמכם מכורים לשעבר ובטוחים שאתם מבינים את המכור, הזדהות היא לעולם אינה האסטרטגיה הנכונה לדבר עמו, אלא הבעת אמפתיה.
מה ההבדל בין השתיים? דמיינו בור עמוק שלתוכו המכור נפל ואילו אתם נמצאים למעלה ומביטים בו. הזדהות משמעותה ליפול לבור יחד עם המכור, לעומת אמפתיה שהיא הושטת יד כדי לעזור למכור לצאת מן הבור, וזה בדיוק מה שהוא צריך בעצם.
#3 בקשו עזרה בעצמכם – אינכם אנשי מקצוע מיומנים? אינכם בטוחים איך לדבר עם מכור להימורים? התייעצו עם אנשי מקצוע שעובדים במרכז גמילה, בקשו עזרה מפסיכולוגים שמנוסים בסיוע למכורים או עם כל אדם אחר שלמד ומבין את "מאחורי הקלעים" של התמכרויות ותהליכי גמילה. התמיכה הזאת שתקבלו, תעזור לכם לתמוך בצורה הטובה ביותר באדם המכור שאתם כל כך רוצים בטובתו.