בית עזרא מעניק טיפול ממוקד למכורים להימורים באמצעות שיטת 12 הצעדים אשר הוכיחה את עצמה כאפקטיבית במשך עשרות שנים במדינות רבות ברחבי העולם.
במאמר הבא נעשה על כמה שאלות:
1.מהי בכלל התמכרות?
2.כמה מכורים יש בישראל?
3.מהן ההתמכרויות הכי נפוצות בישראל?
4.אילו שיטות נחשבות להכי מוכרות ואפקטיביות לגמילה מהתמכרות
5.מהם היתרונות של גמילה במוסד לעומת גמילה בטיפול פרטני או במפגשים שבועיים
העלאת המודעות להרס שהימורים אונליין יכולים לחולל בחייהם של אנשים ובחיי הקרובים אליהם ושימוש בשיטות מקצועיות לגמילה, עשויים לייצר את השינוי, אך הסיוע למכורים חייב להיות הוליסטי ולגעת בכל הגורמים שהובילו למצב שבו שרוי המכור.
אז מהי בכלל התמכרות?
להתמכרות יש כמה הגדרות שונות מאוד. רק בישראל ישנן שש הגדרות שונות על פי הגוף הרלוונטי (ממשרד הרווחה, דרך קופות החולים ועד הביטוח הלאומי), וכל אחת מהן נסמכת על אחת משתי הגדרות בינלאומיות מקובלות.
ההגדרה הכי פשוטה מדברת על תלות נפשית ופיזית בחומרים פסיכו אקטיביים (כמו אלכוהול וסמים) או התנהגות מסוימת (החל מהימורים ועד לרשתות חברתיות).
מצד שני, ההגדרה "הרפואית" כמו זו שמשרד הבריאות מדבר עליה היא שונה לחלוטין, "מחלה מוחית כרונית המתבטאת בשינויים נוירו-פלסטיים ברמה העצבית וברמה המולקולרית במוח שחלקם הפיכים וחלקם בלתי הפיכים". במילים אחרות, מדובר על שינויים במבנה תאי העצב במוח שלא תמיד ניתן להחזיר לקדמותם.
לא משנה על איזו הגדרה נסתמך, קל להבין שהתמכרות היא לא רק פיזית, אלא גם נפשית. זו הסיבה שמכורים רבים לשעבר אומרים שאפשר להיגמל מהתסמינים הפיזיים, אבל התשוקה למושא ההתמכרות נשארת תמיד.
כמה מכורים יש בישראל?
אז כמה מכורים בעצם יש בישראל? זוהי שאלה שקשה לענות עליה מכמה סיבות.
- אין הגדרה אחת ספציפית למושג "התמכרות"
- ישנם הן גורמים ציבורים והן גורמים פרטים המטפלים בהתמכרויות ולכל אחד מהם שיטת ספירה אחרת
- ייתכן וקיימת חפיפה בין הגופים השונים
על פי ההערכה של דו"ח המחקר והמידע של הכנסת מ2019 יש בישראל כ-500,000 מכורים. הערכה של מכון פרטי שנמסרה לראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט ב-2022 מדברת כל שאחד מכל שבעה ישראלים מוגדר כמכור.
אם אוכלוסיית ישראל (נכון למאי 2024) היא 9.9 מיליון איש, הרי שאנחנו מדברים על סדר סדר אחר לגמרי של 1.41 מיליון איש!
גם אם נצא מנקודת הנחה שהמספרים האמיתיים נמצאים היכן שהוא באמצע, אין ספק שנושא ההתמכרויות הוא משמעותי הרבה יותר מכפי שרבים חושבים.
הקטגוריות הכי ממכרות
כמו עם הגדרת ההתמכרות, קשה לקבוע מהן הקטגוריות הכי ממכרות, וגם כאן יש מספר סיבות טובות לכך:
- מספר גדול של גופים פרטיים וציבורים המטפלים באוכלוסיות שונות
- מצב של מספר התמכרויות, "תחלואה כפולה"
- קטגוריות חדשות שלא היו קיימות פעם או הפכו לנפוצות יותר כמו התמכרות למסכים
הנתונים הכי אמינים שיש לנו בישראל הן של סקר פרטי שהוגש לנשיא המדינה ולראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט ב-2022:
לעומת זאת, אם מדברים על התמכרויות לחומרים ממכרים, רואים מגמה ברורה יותר:
עוד שני נתונים מעניינים:
- 79% מהמכורים הם גברים ורק 21% הן נשים
- 75% מהמכורים לא נשואים
כמו כן, התמכרות לסיגריות לא נבדקה כאן, אבל ההערכות מדברות על 20% מבין האוכלוסייה הבוגרת שמעשנת.
שיטות לגמילה מהתמכרויות
קבוצות של מכורים אנונימיים ושיטת 12 הצעדים
שיטת 12 הצעדים כוללת קבוצות של מכורים שונים (אלכוהוליסטים אנונימיים, מהמרים אנונימיים וכו') שנפגשים על בסיס קבוע וחולקים את הקשיים שלהם אחד עם השני בהדרכת מנחה, שעשוי להיות גם מכור לשעבר.
השיטה המקורית מדברת לא מעט על אמונה בכוח עליון וגם תפילות, אך ממציאי השיטה מבהירים כיום כי כל אחד יכול להיעזר בה, ולא רק אנשים בעלי מרכיב אמוני חזק. ייסוד השיטה הוא במציאת הכוח הפנימי וההבנה שאפשר לשפר את המצב, לא מדובר בגזרת גורל.
CBT
CBT או "טיפול קוגניטיבי התנהגותי" היא שיטת טיפול פסיכולוגית הנועדה לשנות דפוסי חיים מזיקים באמצעות תרגולים ויצירה של מעין סדר יום חדש. כשמדברים על התמכרויות, הטיפולים יתמקדו בזיהוי המחשבות והרגשות שמובילים למושא ההתמכרות וכיצד ניתן לשנות אותן.
יתרונה הגדול של השיטה הוא בכך שהיא מוגבלת לתקופה קצרה יחסית, אך המטופל עדיין יכול להציב לעצמו יעדים ראליים וברי השגה.
תרופות
תרופות כגון תרופות פסיכיאטריות וגם תרופות נוגדות חרדה או דיכאון יכולות לעזור בעיקר בפן הפיזי של ההתמכרות עבור מי שניסה להיגמל בעבר ולא הצליח או נמצא במצב בו אינו מודע לחומרת מצבו (ואז נדרשת "דחיפה" חזקה של בני משפחה או חברים).
יודגש כי חובה להיוועץ ברופא מומחה (פסיכיאטר) גם אם הדבר עשוי להיות מרתיע, אי אפשר פשוט ללכת לרופא משפחה ולבקש "ציפרלקס"…
חשוב להדגיש – לא ניתן להסתפק אך ורק בטיפול תרופתי, אלא חשוב להגיע גם למסגרת טיפולית ובה יטופלו האספקטים הנפשיים הקשורים להתמכרות.
DBT
או "טיפול דיאלקטי-התנהגותי" היא שיטה שנועדה במקור לטפל בהפרעת אישיות גבולית, אך כיום מקובלת לטיפול במצב של מגוון מצבים נפשיים. אחד העקרונות החשובים ביותר של השיטה הוא מצד אחד היכולת לקבל את המצב כפי שהוא ("קבלה רדיקלית"), אך מצד שני לדעת מתי אנחנו יכולים להעביר את השליטה אלינו ולא לתת לרגש לקבוע את האופן בו אנחנו מתנהגים כלפי עצמנו או כלפי אחרים.
עוד אלמנט מהותי מה-DBT היא מדיטציית ה-Mindfulness, אליה נגיע עוד שנייה.
מיינדפלונס בהקשר של התמכרות (MBRP)
מדיטציית ה-Mindfulness (קשיבות) מטרתה לעזור לנו לקבל את המצב כפי שהוא בהווה מבלי לשפוט או לבקר את עצמנו, למעשה להתחבר לרגשות והתחושות בגוף שלנו. כאשר אנחנו מודעים אליהם, קל לנו יותר לזהות אותם ולהתנתק מהם או מהטריגרים שמעוררים אותם.
ניתן לבצע את המדיטציה בקלות מספר פעמיים ביום, אפילו בישיבה פשוטה, והיא לא דורשת כריות מדיטציה או אמצעים אחרים. מצד שני, חשוב לציין שנדרשת התמדה יום יומית
מחקרים שונים מצאו שהשיטה יעילה במיוחד בטיפול בהתמכרויות לחומרים ממכרים, כולל אלכוהול וסיגריות.
עוד אלמנט מהותי מה-DBT היא מדיטציית ה-Mindfulness, אליה נגיע עוד שנייה.
מדוע גמילה מהתמכרות במוסד גמילה עדיפה מאשר גמילה פרטנית או בקבוצות חברתיות?
כשאנחנו מדברים על התמכרויות "קשות" כמו הימורים או סמים, גמילה מהתמכרות במוסד גמילה עשויה להיות אפקטיבית יותר. ויש לכך כמה סיבות טובות:
- סביבה תומכת מסביב לשעות של הצוות המטפל
- השגחה רפואית מאפשרת מתן תרופות כגון תחליפי סם באופן הדרגתי ומבוקר
- תוכנית הטיפול היא אינטנסיבית יותר וגם מגוונת יותר. לדוגמה, טיפול פסיכולוגים פרטניים, קבוצות תמיכה חברתיות, פעילות גופנית וכו'
- לניתוק מהסביבה המזיקה יש יתרון עצום והיא מאפשרת תהליך גמילה מהיר יותר ובעלי סיכויי הצלחה הרבה יותר גבוהים
- רבים ממוסדות הגמילה מציעים תוכנית ליווי למציאת עבודה, בנייה חוזרת של האמון עם הסביבה החברתית הקודמת והמשפחה וליווי מקיף גם לאחר החזרה הביתה (או לדיור המשך)
בית עזרא הוא מבין המוסדות הבודדים בארץ המציע גמילה מהימורים ונבנה על סמך ניסיון אישי של המנהלים והמטפלים. בית עזרא נמצא בסביבת הכינרת הפסטורלית וכולל מספר גדול של חדרי שינה, חדרי טיפול וחללים משותפים נעימים ומרווחים.
ניתן ליצור איתנו קשר בטלפון, במייל, וכמובן שלא נסרב אם תבואו לבקר ולהתרשם בעצמכם.