בעיית הימורים לא משפיעה רק על המהמר, אלא על המשפחה כולה. בבית עזרא, הטיפול המשפחתי הוא חלק בלתי נפרד מתהליך השיקום.
אנו יודעים כי לבני משפחה יש השפעה משמעותית זה על זה בכל הנוגע לתפקוד, התפתחות, איכות חיים ורווחה אישית. בן משפחה מהמר יכול לפגוע בכל המשפחה בתחום הכלכלי דרך חובות, אובדן של נכסים ורכוש, וכן יכול לפגוע באמון במערכת היחסים במשפחה. בכל הנוגע לבעיית הימורים, המשפחה יכולה להשפיע לטובה או לרעה על המצב.
כל משפחה פועלת לפי אוסף של כללים. הכללים עצמם שונים בין משפחות, הם אינם כתובים או מוגדרים מראש, אבל הם ידועים לכל בני המשפחה והמערכת פועלת לפיהם. על מנת להביא לשינוי חיובי דרך המשפחה, עלינו להבחין קודם בין שתי רמות של שינוי: שינוי מרמה ראשונה הוא שינוי שנעשה בתוך הכללים הקיימים במשפחה. לעומתו, שינוי מרמה שניה כולל את שינוי הכללים עצמם.
לדוגמא, במשפחות רבות יש כלל לפיו ההורים פותרים את בעיות הילדים (גם ילדים בוגרים), כאשר הם מסתבכים. איך נראה שינוי מרמה ראשונה במצב בו הילד מסתבך בחובות הימורים? ההורים פועלים לפי הכלל ודואגים לתשלום החוב כדי לפתור את הבעיה של הילד. ההורים מאמינים שעזרו לילד לפתוח דף חדש והוא מבטיח שישאיר את ההימורים מאחור. לצערנו, עוד לא ראינו אדם עם בעיית הימורים שהפסיק להמר כי כיסו לו את כל החובות. שינוי ברמה ראשונה לרוב אינו יעיל ומביא לתסכול, כעסים ותחושה עזה של חוסר אונים.
לעומת זאת, איך ייראה שינוי מרמה שניה באותו המצב? בעזרת ליווי ותמיכה מתאימה, ההורים מזהים את הכלל ומחליטים לשנות אותו. הכלל הופך להיות, כל אדם בוגר במשפחה צריך לקחת אחריות על הפעולות שלו. ההורים מפסיקים לפעול מתוך רגשות אשמה ובושה ודורשים מהילד המהמר לקחת אחריות. הם יכולים לסייע לו דרך בניית תכנית תשלומים והפניה לגורמי מקצוע אך אינם מכסים את החובות שלו. נוסף על כך, הם יוצרים עבורו תוכנית תשלומים להחזיר להם את הכספים ששילמו עבורו בעבר.
שינוי מרמה שניה הוא תהליך קשה ומורכב, לרוב קשה לנו לזהות את הכללים לפיהם אנחנו פועלים, וקשה עוד יותר לשנות אותם. לשם כך, יש צורך בליווי משפחתי מקצועי שיעזור לצאת מהקושי לעבר שינוי אמיתי.
כל משפחה ייחודית במאפיינים שלה, ועם זאת, הטיפול המשפחתי סביב בעיית הימורים לרוב מתמקד במספר נושאים מרכזיים:
- הגנה על נכסים כלכליים של בני המשפחה
נושא זה הוא לרוב הראשון שעולה ודורש התייחסות. יש לפעול באופן ברור וחד משמעי להגן על נכסים ורכוש של בני משפחה ולצמצם ככל הניתן את הגישה של המהמר לכספים ואמצעי תשלום.
- להפסיק לעזור להתמכרות ולהתחיל לעזור למכור
לעיתים קרובות, מתוך רצון לעזור לבן משפחה, אנחנו "עוזרים" לו להמשיך להמר. יש לבחון את הדרכים בהן אנו מנסים לעזור ולראות מה התוצאות שלהן. לאור כך, לזהות איך אפשר לעזור באופן שתומך בשינוי.
- הצבת גבולות בריאים
מצד אחד, יש לבני משפחה נטייה לנסות לשלוט במצב דרך התערבות בכל תחומי החיים. מצד שני, קיימת הנטייה להעלים עין ולהסתיר את הבעיה. שתי הנטיות האלה הן טבעיות ולרוב נובעות מתחושות אשמה ובושה במשפחה. רק דרך הפסקת ההכחשה ודרישה שכל בן משפחה יקח אחריות על פעולותיו, ניתן להתקדם לעבר החלמה.
- אמון, כעס, אהבה, בטחון עצמי
מערכות היחסים המשפחתיות סביב התמכרות תמיד כוללות רכיב של בגידה באמון. השלב האחרון בתהליך הטיפול הוא ביסוס האמון מחדש. חשוב לתת מקום לבני המשפחה להביע את הרגשות שלהם, את הכעס שהם מרגישים כלפי ההימורים לצד האהבה שהם מרגישים כלפי בן המשפחה. צריך לתת מקום לרגשות הסותרים המתעוררים סביב בעיית ההימורים. רגש מרכזי נוסף שמתעורר הוא ביטחון עצמי ירוד. אחרי שמתחילים לצאת מהשקרים, הבגידות באמון וההרס הכלכלי, בני משפחה רבים מרגישים טיפשים והבטחון העצמי שלהם נפגע. גם כאן צריך להבחין בין הטעויות של בני משפחה שונים ולחדש את האמונה שלהם בעצמם ואחד בשני, דרך עבודה בתוך מערכת היחסים.
- ציפיות לחיים חדשים
על מנת לצאת לדרך חדשה, יש להשלים קודם לכן עם הכאב וסוגי האובדן השונים שליוו את מערכת היחסים בעבר. דרך תהליך של התאבלות על מה שאיננו, ניתן להתחיל לבנות עתיד משותף נקי מהימורים.
תהליך הטיפול המשפחתי מתחיל כאמור בזיהוי הכללים והתפקידים של בני המשפחה שמגיעים לרוב במצב של משבר. הצעדים הראשונים הם מעשיים, בהמשך ישנה עבודה על רגשות שאחריה מגיע עיבוד אבל וחשיבה על עתיד. בסיכום הטיפול, יש לזהות ביחד עם בני המשפחה מה הם סימני האזהרה לפני מעידה. חשוב לתת לבני המשפחה כלים להביע את הדאגות שלהם ולמנוע מצבים של מעידה חזרה להימורים.
מבוסס על הספר:
Bechtold, J., & Wilson, A. (2021). The gambling disorder treatment handbook: A guide for mental health professionals. London, Great Britain: Jessica Kingsley.